Žilinské kultúrne leto – dychovka, KioSK aj Bažant kinematograf

21.07.2013 Žilina

Žilina 17. 7. 2013 – V rámci Žilinského kultúrneho leta 2013 prebieha na Mariánskom námestí až do piatku 19. júla Sochárske sympózium. Na Hudobných stredách sa predstavia Dychová hudba Fatranka a Dychová hudba Dubňanka. Letné kino na Stanici ponúka film Mad Max 2: The Road Warrior. Môžete navštíviť aj Festival súčasného a tanečného divadla KioSK a na Mariánske námestie príde Bažant kinematograf so zaujímavými filmami.

Sochárske sympózium – stále prebieha

Témou tohtoročného Sochárskeho sympózia je „Drevo vo verejnom priestore“. Svoje umenie a zručnosť na Mariánskom námestí až do piatku 19. júla prezentujú sochári: Mgr. art. Michal Hanula, Ing. Ľubomír Žila, Bc. Jozef Vacula a Daniela Lašútová. Výsledkom ich tvorenia budú krásne vytvarované drevené lavičky určené pre práve rozširovaný Sad na Studničkách. Hlavný partner tohto podujatia je Kia Motors Slovakia s.r.o.

Hudobné stredy

Dychová hudba Fatranka
V rámci tejto Hudobnej stredy sa 17. júla o 16.30 hod. v Sade SNP predstaví Dychová hudba Fatranka, ktorá sa v tomto roku dožíva 25 rokov od svojho založenia. DH Fatranka nie je len o „klasických" piesňach v štýle polky a valčíku, ale prezentuje sa aj modernejšími úpravami skladieb, s priklonením sa k sólovým skladbám pre rôzne dychové nástroje. Samozrejme DH Fatranka nezabúda ani na staršiu generáciu, ktorej vždy patrí väčšia časť repertoáru obsahujúceho večne zelené evergreeny.

Dychová hudba Dubňanka
Počas ďalšej Hudobnej stredy sa 24. júla o 16.30 hod. v Sade SNP predstaví Dychová hudba Dubňanka, ktorá za svojej 27 ročnej existencie uskutočnila množstvo kvalitných profesionálnych vystúpení. Žánrovo sa orientuje na svižnú dychovú hudbu, ale aj populárne skladby, slovenské evergreeny a tradičný jazz.

Letné kino na Stanici – film Mad Max 2: The Road Warrior
Film od režiséra Georgea Millera môžete vidieť na Stanici Žilina-Záriečie v utorok 23. júla o 21.00 hod. Dych berúci postapokalyptický „akčňák”, kde všadeprítomný prach cítiť až vo vlastných ústach. V post civilizovanej austrálskej púšti sa cynický tulák na úteku pred banditami dá naverbovať samostatnou kolóniou vlastniacou ropný vrt. Druhý (a najlepší) diel trilógie o šialenom Maxovi, hrdinovi púštneho sveta, v ktorom je najcennejšou surovinou ropa. Ani v jednej časti kultovej série nie je dej tým najdôležitejším. To najšialenejšie, čo na vás čaká a prečo sa Max stal kultom, je surovosť, extravagancia a šialenstvo. Film poprepájal všetky béčkové žánre (horor, akcia, postapokalypsa, porno), ale aj gendrovo ladené filmy a zlepil ich do absolútnej postmodernej pocty púšti, autám, kamiónom, benzínu, drsne oblečeným maníkom, čiže všetkého, čomu sa uvedomelý občan vyhne oblúkom.
Viac na www.stanica.sk/2013/07/21/mad-max-2/.

Festival súčasného a tanečného divadla KioSK predstaví po šiestykrát to najlepšie z nového slovenského divadla a tanca
Festival nového slovenského divadla a tanca KioSK 2013 opäť rozvíri divadelné prázdniny vo vrchole letnej sezóny. Šiesty ročník sa uskutoční v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie od štvrtka 25. do nedele 28. júla. Hlavný program ponúkne osem aktuálnych produkcií slovenských umelcov pôsobiacich doma i v zahraničí. Sprievodný program tvoria workshopy, filmové projekcie, ranné diskusné fóra, seminár o dramaturgii, ale aj krátke improvizácie k predstaveniam, večerné „párty“ či sobotný Malý trh. Na záver festivalu bude po tretíkrát udelené ocenenie „Počin” [„Poučn”] za prácu so svetlom.
Viac na www.kioskfestival.sk.

Bažant kinematograf 2013
Jedenásty ročník Bažant Kinematograf úspešne začal 21. júna na MFF Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Autobusy cestujú po Slovensku a divákom v 36 mestách prinášajú novinky, ale aj kultové filmy minulých rokov a slovenské, krátke a zábavné predfilmy od významných slovenských tvorcov, ktoré patria do Zlatého fondu slovenskej kinematografie. V Žiline sa Bažant kinematograf predstaví na Mariánskom námestí od piatku 26. do pondelka 29. júla so začiatkom premietania o 21.30 hod. s filmami:
• piatok 26. júl – Polski film
• sobota 27. júl – Viditeľný svet
• nedeľa 28. júl – U mě dobrý
• pondelok 29. júl – Lóve
Viac na www.kinematograf.sk.

Žilinské kultúrne leto 2013 prebieha počas mesiacov júl, august a september. Bohatý program pre všetky generácie pripravilo Mesto Žilina v spolupráci so svojimi partnermi. Všetky informácie, program a fotogalériu nájdete na: www.kulturneleto.eu.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región